Barendrecht heeft veel inwoners die zich als vrijwilliger inzetten voor de samenleving. Tijdens de lintjesregen werd een deel daarvan eind april traditiegetrouw in het zonnetje gezet. Tjaard Barnard was een van de gelukkigen die een koninklijke onderscheiding ontving uit handen van burgemeester Govert Veldhuijzen. Om het extra bijzonder te maken kreeg zijn zus die dag in een andere gemeente óók een lintje. Daarmee traden zij in de voetsporen van hun ouders, die in het verleden eveneens koninklijk werden onderscheiden. “Iets voor een ander doen is vast erfelijk bepaald,” lacht Barnard.
Als predikant van de Remonstrantse Gemeente Rotterdam heeft hij geen standaard baan van 9 tot 5. “Het werk gaat eigenlijk altijd door, maar ik doe het graag. Ik leg alleen al zo’n 250 huisbezoeken per jaar af in Rotterdam en omstreken. Inmiddels al 23 jaar, dus binnen families maak ik vaak verschillende generaties mee die lief en leed met mij delen. Dat gaat van doop tot begrafenis.” Barnard typeert zichzelf als ‘dorpsdominee’. “Dat omschrijft mijn invulling van het predikantschap het beste. Ik ben benaderbaar en betrokken. Mijn werk speelt zich meestal af in een sfeer van meelevendheid en ontroering. Mensen stellen zich kwetsbaar op, dus ik vind het belangrijk om een wat ‘dorpse’ insteek te hebben. Zonder opsmuk of afstand. Zelfs, of misschien wel juist, in een wereldstad als Rotterdam kan dat.”
Workaholic
Naast zijn drukke baan als predikant is Barnard als vrijwilliger ook zeer actief. Van hoofdredacteur van het remonstrants maandblad AdRem tot voorzitter van het Convenant van predikanten en van bestuurslid van bibliotheek Het Rotterdamsch Leeskabinet tot aan intensief betrokken bij de realisatie van het Joods kindermonument op de Kop van Zuid in Rotterdam: het is slecht een greep uit activiteiten waar de Barendrechter druk mee was of is. “Van het een komt het ander. Ik zeg weleens: ‘Wie vrijwilligers nodig heeft, kan het beste mensen vragen die het al enorm druk hebben. Die vinden vaak toch nog een gaatje, weet ik uit eigen ervaring. Maar ik doe het allemaal graag. Ik draag bij aan zaken die ik leuk of interessant vind en waar anderen iets aan hebben. Ik ben ook vrij praktisch ingesteld. Neem het lezen van een boek. Dat doe ik vooral om iets met die informatie te doen. Een roman ter ontspanning spreekt mij toch minder aan. Daar ben ik te veel een workaholic voor. Ik zuig het liefste de hele dag nieuwe inzichten en kennis op.”
Marktkoopman
Het woord ‘gemak’ komt in het woordenboek van Barnard niet voor. Ook niet in zijn werk als predikant. “De boodschap is vaak hetzelfde, maar het uitdagende is dat je zoiets in veel jasjes kan gieten. Het wordt elk jaar weer Kerstmis, maar het zou saai zijn om steeds hetzelfde verhaal af te draaien. Ik vind het uitdagend om steeds weer een andere invalshoek te bedenken. Dat houdt het niet alleen voor mijzelf leuk, maar hopelijk ook voor mijn toehoorders. Als marktkoopman met religieuze waar probeer ik mijn ‘product’ zo aantrekkelijk mogelijk aan de man te brengen. Dat is een mooie uitdaging!”
Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht